Het onderhouden van messen – Onze Tips
Messen van merken zoals Zwilling, Global en Scanpan bieden kwaliteit. Des te belangrijker is het om deze goed te onderhouden. Maar hoe doe je dit het best? Wij helpen u.
Schoonmaken
Wij raden aan om uw messen met de hand af te wassen, met schoonmaakmiddel en een niet krassend (zonder stukjes metaal) doekje, sponsje of afwasborstel.
Het zou kunnen dat er op de verpakking van het mes staat aangegeven dat deze in de vaatwasser kan, toch raden wij dit altijd sterk af. Dit heeft een aantal redenen: vaatwastabletten bevatten vaak agressieve reinigingschemicaliën die het lemmet en soms ook zelfs het handvat van het mes kunnen beschadigen. Daarnaast is de temperatuur in de vaatwasser vaak veel te hoog en de duur van de programma’s te lang, met als resultaat dat de levensduur van de messen wordt verkort en de scherpte verminderd.
De meeste messen hebben een lemmet gemaakt van roestvrijstaal, maar toch is dit niet volledig roest bestendig, op het lemmet zou door de vaatwasser, oppervlakte roest kunnen ontstaan. Stel u doet de messen toch in de vaatwasser adviseren we om, zodra de vaatwasser klaar is, het mes gelijk af te drogen, zodat deze niet nog langer aan nattigheid wordt blootgesteld.
Opbergen
Het is belangrijk om messen veilig op te bergen. Onze tips hiervoor zijn: een messenblok, een magneetstrip om de messen aan op te hangen en beschermhoezen om de messen in een lade te bewaren of om te veilig te vervoeren.
Aanzetten of wetten
Het zou kunnen dat uw mes na een tijdje minder scherp aanvoelt tijdens gebruik, het is dan niet nodig om dit mes gelijk te slijpen. Vaak is het namelijk zo dat het mes niet bot is, er is dan iets anders aan de hand: door het gebruik van het mes is het lemmet wat bewogen en hierdoor is uit balans. Door te aanzetten/wetten met een aanzetstaaf/wetstaal brengt u het mes terug in balans en zo brengt u de scherpte terug. Tijdens het aanzetten haalt u geen materiaal van het mes weg. Wij raden aan om dit regelmatig te doen, vaker dan het slijpen van het mes. Het mes snijdt aan twee kanten, vergeet dus ook niet beide kanten te wetten:
Slijpen
Als u de scherpte niet terugkrijgt na het herhaaldelijk aanzetten van uw mes, dan is het tijd om deze te slijpen Hierbij haalt u wat materiaal van het mes weg.
De makkelijkste manier om te slijpen is door middel van een waterslijper. Hierbij staat de slijphoek vast. U trekt het lemmet van het mes door het steentje, na dit ongeveer 10 keer te hebben gedaan, is het mes weer scherp.
De beste manier om uw messen te slijpen is door middel van een slijpsteen, hiermee heeft u volledige controle en verliest het mes zo min mogelijk materiaal. Dit is wel wat lastiger dan een waterslijper. Maar oefening baart kunst, ook zijn hier vele filmpjes op internet over te vinden.
Wat wij niet aanraden is een elektrische slijper of een rvs-slijper, deze halen namelijk echt te veel materiaal van het mes af. Dit is zonde van het mes en doet af aan de kwaliteit.
Heeft u verder nog vragen over het onderhouden of gebruik van messen? Wij zijn te bereiken via: [email protected] of laat een reactie achter.